Hvorfor spise økologisk?

Det er stadige flere som velger økologiske produkter når de handler i matbutikken, og i de største butikkjedene er utvalget best. Folk er blitt mer bevisste når de gjør innkjøp, og ønsker å handle sunne og gode produkter uten tilsetningsstoffer.

Til tross for at salget av økologisk mat har økt betraktelig de siste årene, har ikke produksjonen blitt høyere i Norge. Vi er derfor langt fra målet om at 15% av norsk landbruksareal skal benyttes til økologisk produksjon innen 2020.

Sammenligner man Norge med andre vest-europeiske land, er både forbruket og fremstillingen av økologisk mat lavt.

De økologiske matvarene det selges mest av i dag er frukt, grønnsaker, poteter, meieriprodukter, barnemat, egg, kornprodukter, bær og nøtter.

Økologisk matproduksjon bygger på fire grunnprinsipper, som handler om helse, økologi, rettferdighet og varsomhet.

Nedenfor kan du lese mer om de viktigste årsakene til at folk velger å kjøpe økologisk mat istedenfor konvensjonell:

Økologisk mat smaker bedre

Økologisk mat har mer smak enn ikke-økologisk mat. Dette gjelder spesielt økologiske grønnsaker. Årsaken er at den økologiske maten inneholder både flere næringsstoffer og mindre vann.

Også annen økologiske mat er mer næringsrik, og inneholder flere vitaminer. F.eks. i økologisk melk er det høyere innhold av vitamin A, C og E. I tillegg inneholder økologisk melk mer omega-3, CLA og fytoøstrogener enn i ikke-økologisk melk.

Det er sunnere å spise økologisk mat

Økologisk mat har flere vitaminer, antioksidanter og næringsstoffer, og man slipper samtidig å få i seg rester av kjemiske eller syntetiske sprøytevernmidler. Slike midler blir i tradisjonelt landbruk brukt til å bekjempe ugress, insekter eller plantesykdommer.

Det er imidlertid omdiskutert om rester av sprøytevernmidler er helseskadelig for mennesker, da nivåene er lave. Vil man være på den sikre siden, bør man velge økologiske matprodukter.

Økologisk mat inneholder svært lite tilsetningsstoffer og ingen kunstige smaks- eller fargestoffer.

Økologisk mat bidrar til dyrevelferd

Et økologisk landbruk tar hensyn til dyrenes egenart, og det stilles blant annet krav til at dyrene skal ha god plass innendørs, ha tilgang på grovfôr samt ha mulighet for å bevege seg utendørs hver dag i frisk luft. Er man opptatt av dyrevelferd, bør man derfor velge å spise mer økologisk mat.

Økologisk mat er mer miljøvennlig

Ved å velge økologisk mat bidrar man til å redusere forurensning i vassdrag og jordsmonn. Økologisk landbruk benytter ikke kjemiske plantevernmidler eller kunstgjødsel, noe som bidrar til at grunnvannet blir renere.

Et av grunnprinsippene for økologisk matproduksjon handler nettopp om at “økologisk landbruk skal ta vare på miljøet, og beskytte helse og velvære for nåværende og kommende generasjoner”.

Man unngår genmanipulert mat

Det er ikke tillatt å bruke genmanipulerte organismer (GMO) i økologisk mat og dyrefôr. Økologisk mat skal produseres på naturens egne premisser, og i et økologisk landbruk får dyrene økologisk fôr.

Økologisk mat er kvalitetsstemplet

All økologisk mat som er produsert i Norge blir kontrollert og godkjent av Debio. Det er lett å kjenne igjen den grønne Ø-en på økologiske matvarer i butikken, som forsikrer kunden om at produktet har fulgt “Økologiforskriften”. Forskriften er basert på EU-standarden for økologiske produkter.